O mica lectie de fotografie

De ce am hotarat asta? Pentru ca la un comentariu dat unei persoane am specificat ca trebuia sa aiba o profunzime de camp mai mare, si o expunere putin mai mica .. si am primit raspuns ca doar atat poate aparatul... si era un Nikon D200...
Acum.. pozele mele sunt facute in mare parte cu un doua "sapuniere" un sony cybershot... nu mai stiu ce model si un canon A450 si mai nou cu un EOS400, deci eu pot regla anumite chestii la compacte si un D200 nu poate :|
Asa cum am mai scris pe INSPU in categoria Fotografie ,o sa spun si aici putin din fiecare, dar cel mai important este sa cititi instructiunile camerei foto, mare parte din ele au cateva "trucuri" generale despre fotografie. Nu ma consider un fotograf profesionist... insa elementele de baza trebuie sa le stie orice fotograf, amator sau profesionist, a fotografia nu insemna numai a incadra si a apasa pe buton.
O sa incep cu timpul de expunere... presupunand ca stiti ce insemna nu intru in detalii, in schimb o sa va spun cum, si unde sa folositi timpi de expunere mari sau mici. Pentru un subiect aflat in miscare si care nu vrem sa iasa neclar un timp de expunere ideal trebuie sa fie sub 1/500 de exemplu 1/500; 1/1000; 1/2000; 1/4000 dar aici mai intervin nioste factori... daca este lumina puternica, o sensibilitate ISO 100-ISO 200 trebuie sa fie suficienta( conteaza si ce diafragma folositi, dar asta descoperiti singuri sau din alte tutoriale de pe net) daca lumina este slaba atunci o sensibiliate ISO mai mare este necesara, aici existand posibilitatea de a avea imagini foarte zgomotoase, adica cu o granulatie foarte mare( in functie de aparatul folosit). Daca vrem o imagine in care apa unui rau sa arate ca un voal alb atunci folosim un timp de expunere mai mare, eventual si un trepied (Daca vrei sa te apuci mai serios de fotografie, un trepied este un "must have").
Profunzimea campului este dat de diafragma. Un numar F mic de exemplu F6,5 adica o diafragma mare , insemna o profunzime mica a campului, un numar F mare de exemplu F16, deci o diafragma mai mica, insemna o profunzime mai mare a campului. La diafragma mai trebuie acordarta atentie si timpului de expunere care automat o sa cresaca cand folosim o diafragma mai mica.
Despre filtre.. o sa vorbesc in special despre efectul lor in fotografiile alb negru, asa cum imi aduc aminte de cand foloseam zenitul. Astfel filtrul galben va amplifica culoarea albastra, si cerul, norii o sa dea un efect mult mai ineresant intr-un cadru. Filtrul rosu va amplifica culorile toamnei si albastrul cerului va fi mai intunecat. Un filtru verde este ideal din punctul meu de vedere pentru portretele alb-negru, el da un efect aparte, o claritate a detaliilor mai mare a nuantelor pielii, a buzelor, dar in acelasi timp verdele padurii este mai luminos si mai clar.
Ar fi foarte multe de spus despre fotografie, sunt mii au chiar sute de mii de pagini despre capturarea imaginilor...

Pentru a nu repeta ce am scris pe INSPU va rog sa va uitati acolo cu un click aici

0 comentarii: