Fotografia iarna

Multe aticole de fotografie vorbesc despre fotografiatul iarna. Si ne spun sa tinem acumulatorii la caldura, sa avem grija sa nu aburim lentilele, ca mecanica merge mai greu la frig si tot asa. In foarte putine, se vorbeste de balansul de alb si despre cromatica fotografiei de iarna.In natura putem intalni mai multe combinatii monocrome cu zapada, de exemplu verde inchis, murdar (brazi) cu alb, maro inchis (copaci, pamant) cu alb, galben murdar (plante uscate, fan) cu alb etc. Albul desigur este zapada. Nu spun acum ca iarna imaginile monocromatice sunt cele mai bune, din contra, intr-o imagine color, nuantele de gri sunt mult mai variate si monocromia nu este de ajuns ca o imagine să fie frumoasă. Un ritm sau un subiect bine plasat care rupe ritmul poate ajuta mult.
Un mare avantaj in fotografia de iarna este ca soarele nu se ridica foarte sus pe cer(presupunand ca nu este in nori), ceea ce creaza mai multe ore propice pentru fotografie,lumina venind lateral,umbrele vor fi mai lungi si in multe cazuri pot duce la cadre fantastice, de basm.
Si acum balansul de alb. Am vazut multe cadre in care zapada este albastra ( si eu am asemenea cadre, insa eram limitat de setarile camerei) Cea mai buna solutie este sa incercam sa facem o fotografie la zapada ( cat mai curata posibil) si in functie de acest cadru sa setam balansul de alb. Se obtin efecte interesante in fotografia de iarna( si nu numai) cu variatia balansului de alb, cel mai simplu ar fi sa experimentati personal acest lucru!

0 comentarii: